تحصیلات دانشگاهی در ترکیه


ابتداً توجه داوطلبان گرامی را به این مهم جلب می نماید که مؤسسه آرمان معمار پایتخت در کنار دفتر اعزام دانشجوی همکار اقدام به پذیرش از دانشگاه های انگلیسی زبان و رشته های به زبان انگلیسی در دانشگاه های ترک زبان ترکیه می نماید.

ورود به دانشگاه با مدرک دیپلم:
OSYM سازمان انتخاب و جایابی دانشجویان در ترکیه متولی برگزاری آزمونی به نام YOSبود که همه ساله در ماه آپریل در کشور ترکیه (شهر آنکارا) و چند کشور منطقه به طور همزمان برگزار می شد که در حال حاضر خود دانشگاهها این ازمون را برگزار می کنند. از سال 2010 میلادی، پذیرش دانشجوی خارجی از طریق آزمون YOS یا SAT و یا با احتساب معدل دیپلم و پیش دانشگاهی داوطلبان ایرانی صورت می گیرد. در مورد معدل تحصیلی که معمولاً نمراتی مابین 13 تا 17 به عنوان حداقل نمرات قابل قبول از طرف دانشگاهها اعلام می شود؛ ولی معمولأ با معدل حداقل با توجه به حجم گسترده داوطلبان ایرانی و تعداد زیاد داوطلبین دارای معدل بالاتر پذیرش از دانشگاه های انگلیسی زبان امکان پذیر نمی باشد.
آزمون های متعارف در دانشگاههای ترکیه (دوره لیسانس/دکترای عمومی گروه پزشکی)
 

نام آزمون

نحوه برگزاری

اعتبار

TOMER

هرهفته – زبان ترکی

دائمی

OSYM

هر دانشگاه یک بار در بهار هر سال – تست ریاضیات و هوش و زبان ترکی

دو سال

SAT

هر 40 روز یکبار در آنکارا –زبان انگلیسی و ریاضی

دو سال


تحصیلات تکمیلی(مقاطع فوق لیسانس و دکترا):
پذیرش دانشجوی خارجی در مقاطع بالای لیسانس در دانشگاههای ترکیه به صورت ارسال مدارک تحصیلی و مدارک امتحان زبان انگلیسی داوطلب و با برگزاری مصاحبه صورت می پذیرد.
دانشگاهها سالانه 2 بار اقدام به اعلام ظرفیت و پذیرش دانشجو در مقاطع فوق لیسانس و دکترا می کنند که داوطلب در صورت آماده بودن مدارک و نتایج آزمون های خود می تواند نسبت به اخذ پذیرش از دانشگاهها اقدام نماید.

ثبت نام در دوره های انگلیسی جایگزین IELTS,TOEF/ UDS,KPDS
امتحانات KPDS یا UDS در مهر و اسفند هر سال صورت می پذیرد. برای دوره های دکترا این مدرک الزامیست ولی برای پاره ای از دانشگاهها در مقطع ارشد الزامی نیست. مراجعه یا ارسال مدارک به دانشگاهها و ارائه مدرک لازمه فوق همراه با ترجمه مدارک لیسانس ، فوق لیسانس و ریز نمرات وشرکت در مصاحبه شفاهی تخصصی در گروه آموزشی مربوطهبرای دریافت پذیرش معمول می باشد.

مراحل اخذ پذیرش برای دوره های فوق لیسانس و دکترا
1-ارائه ترجمه سابقه تحصیلی و علمی (مقاله)
2-شرکت در یکی از آزمون هایIELTS/TOEFLوUDS/KPSD و کسب حد نصاب لازم
3-شرکت در آزمون ALESیا GREو اخذ مدرک آن
4-شرکت در مصاحبه تخصصی یا آزمون علمی توسط هیئت علمی دپارتمان آموزشی مربوطه در دانشگاه مورد نظر

آزمون YÖS ( گزینش دانشجوی خارجی) برای داوطلبین دوره لیسانس/ دکترای عمومی گروه پزشکی

آزمون YÖS دانشگاهها عموماً شامل دو قسمت می باشد :
قسمت اول: شامل سوالات هوش و استعداد تحصیلی و ریاضی و هندسه در حد دوره دبیرستان و پیش دانشگاهی، و شامل 80 الی 100 سؤال تستی 5 گزینه ای است که به دو زبان انگلیسی و ترکی طراحی می گردد و مبنای اصلی پذیرش دانشجو در دانشگاههای برگزارکننده می باشد. اخذ حداقل 50 نمره براي قبولي الزامي است. دانشگاه ممکن است بنا به تشخیص خود مواد دیگری نیز به آزمون اضافه نماید.
قسمت دوم: شامل دانش زبان تركي است كه هيچ تاثيري بر نتيجه آزمون نداشته و تنها ميزان آشنايي داوطلبان به اين زبان مورد بررسي قرار مي گيرد. البته در شرایط مساوی ممکن است نتیجه آزمون ترکی هم مورد توجه قرار گیرد.ضمنا افرادی که در این آزمون امتیاز کافی کسب کنند ویا تا شروع سال تحصیلی بتوانند مدرک تومر ارایه نمایند، از یک سال دوره آمادگی زبان ترکی معاف خواهند بود.
شرایط شرکت کنندگان در آزمون :
برای شرکت در این آزمون شرط سنی وجود نداشته و کلیة دانش آموزان اعم از دبیرستان، فنی حرفه ای، کار دانش و هنرستان که در سال آخر دبیرستان بوده و یا دارای دیپلم متوسطه می باشند اجازه شرکت در این آزمون را خواهند داشت.

اعلام نتایج آزمون ، انتخاب رشته و اخذ پذیرش از دانشگاه :
مدت کوتاهی بعد از برگزاری آزمون نتایج آن از طریق سایت دانشگاهها اعلام می شود. انتخاب رشته گاها هنگام ثبت نام برای آزمون و در مواردی نیز بعد از اعلام نتایج صورت می گیرد. انتخاب رشته الزاماً در یک گروه آموزشی نخواهد بود و همچنین ارتباطی به دیپلم دبیرستانی نخواهد داشت.

آزمون ALES :امتحان ورودی تحصیلات تکمیلی (فوق لیسانس - دکترا) جایگزین GRE
این امتحان یک آزمون استعداد سنجی به زبان ترکی شامل 2 بخش رقمی (Quantitative یا Sayısal) و کلامی (Verbal یا Sözel) است وهدف از آن، سنجش توانایی افراد در زمینه های کلامی، رقمی و تفکر منطقی می باشد. این آزمون، سالانه دوبار از طرف ÖSYM در نیمسالهای تحصیلی بهار و پاییز برگزار می شود. نتایج ALES از تاریخ برگزاری آزمون به مدت 3 سال اعتبار خواهد داشت.

آزمون (GRE) :
آزمون (GRE) مخفف عبارتExamination Graduate Records می باشد. همان طور که از نام این آزمون مشخص است ، هدف آن سنجش توانایی ها و معلومات فارغ التحصیلان لیسانس و فوق لیسلنس جهت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر می باشد. دانشگاه های آمریکایی و کانادایی معمولا داشتن نمره بالا در این آزمون را یکی از شرایط ادامه تحصیل قرار می دهند زیرا آنها معتقدند که دانشجویان علاوه بر یاد گرفتن مطالب علمی و تخصصی بایستی در زمینه اجتماعی و محیطی، قدرت استنتاج و درک متون عمومی دشوار را کسب کرده باشند. دانشگاههای ترکیه نیز این آزمون را در اکثر رشته های تحصیلی بصورت جایگزینی برای آزمون ALES ( امتحان ورودی تحصیلات تکمیلی ترکیه)قبول می کنند. البته ترجیح دانشگاه های انگلیسی زبان ارائه GRE است.
این آزمون در دو سطح General و Subject برگزار می شود که دارای 3 قسمت درک واژه(Verbal) ، محاسباتی (Quantative)و قسمت تحلیلی (Analytic) می باشد.
در قسمت (درک واژه) معمولا متضاد و مترادف کلمات دشوار پرسیده می شود و در واقع فقط به میزان لغات دانشجو توجه می کند. لغات مورد پرسش واقعاً دشوار و برای اکثر دانشجویان نا آشنا هستند. در قسمت عددی سوالات ریاضی نسبتا ساده ای پرسیده می شود تا توانایی های ابتدایی فرد مورد سنجش قرار گیرد. قسمت تحلیلی هم در مورد تحلیل یک موضوع بحث بر انگیز می باشد و به صورت نوشتاری است.در این بخشاز داوطلب خواسته می شود تا در مورد موضوع مشخصی متنیتحلیلی را به شیوه ی علمی تحلیل نموده و نتیجه گیری نماید.
جهت ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای کشور ترکیه ، تنها نتیجه قسمت عددی (Quantative) آزمون GRE مورد توجه قرار می گیرد.
این آزمون در ایران نیز برگزار می گردد. در ایران این ازمون فعلا به صورت کتبی یا PBT برگزار می شود در سایر کشورها که آزمون به صورت کامپیوتری برگزار می گردد ، برگزاری آزمون به شکل PBT امکان پذیر نیست. در ضمن آزمون Subject فقط به صورت PBT برگزار می گردد درحالیکه آزمون General هم به صورت PBT و هم به صورت CBT برگزار می شود.
آزمون GREدر ترکیه نیز برگزار می گردد. البته این در صورتی است که ظرفیت تکمیل نشده باشد. بنابراین ثبت نام زود هنگام توصیه می شود.

نحوه امتیاز دهی آزمونGRE

در سیستم قبلی بین 200 تا 800 امتیاز برای هر قسمت آزمون منظور می شد ولی در سیستم جدید )از سال 2012 به بعد( امتیاز هر بخش بین 130 تا 170 می باشد.
 

نحوه پذیرش در دانشگاههای ترکیه:

دوره لیسانس

1-بر اساس ازمون ورودی(بیشتر دانشگاه های ترک زبان)
2-بر اساس معدل(بیشتر دانشگاه های انگلیسی زبان)
3-بر اساس معدل و مصاحبه(بیشتر دانشگاه های انگلیسی زبان)
تعدادی از دانشگاه های ترکیه برای پذیرش دانشجو از مقطع متوسطه هر یک بصورت مجزا ازمون ورودی را ملاک قرار میدهند.اکثرأ این آزمون شامل سوالات ریاضی عمومی و تست هوش هستند.تعداد دیگری از دانشگاه ها بیشتر دانشگاه های انگلیسی زبان بر اساس معدل و مدرک زبان انگلیسی دانشجو می پذیرند.داوطلبین محترم می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن های موسسه تماس حاصل نموده و جهت مشاوره حضوری قرار مشاوره تعیین نمایند.

دوره فوق لیسانس (دانشگاه های انگلیسی زبان)
1-بر اساس معدل و امتحان زبان بین المللیIELTS/TOEFL
2-بر اساس معدل،امتحان زبان بین المللی و GRE
3-براساس معدل ،امتحان زبان بین المللی ،GREو مصاحبه

دوره دکترا(دانشگاه های انگلیسی زبان)
1-براساس معدل،امتحان زبان بین المللی و GRE
2-بر اساس معدل،امتحان زبان بین المللی و GREو مقاله بین المللی
3-بر اساس معدل،امتحان زبان بین المللی،GREو مصاحبه
 

اطلاعات مربوط به هزینه های تحصیل در ترکیه

 ● شهریه
شهریه با توجه به اینکه دانشگاه ها خصوصی یا دولتی باشد، محل آن و البته دروس انتخاب شده، متفاوت است. در دانشگاه های دولتی، شهریه هر ترم تحصیلی ممکن است تا حدود 300 دلار پایین بیاید، در حالی که در دانشگاه های خصوصی شهریه می تواند به هزاران دلار برسد. اطلاعات در مورد شهریه بهتر است به طور مستقیم از دانشگاه مورد نظر سوال شود. هزینه دانشگاه های خصوصی گران تر از دانشگاههای دولتی و دوره کارشناسی ارشد گران تر از دوره کارشناسی است.
شهریه تحصیلات دانشگاهی توسط دولت در ابتدای هر سال تحصیلی تنظیم می شود. شهریه برای دانشجویان بین المللی بسته به ماهیت برنامه تحصیلی دارد. شهریه سالانه تقریبی به شرح زیر عبارتند می باشد:

 ● مقطع کارشناسی
1. دانشگاه های دولتی:
الف) دانشگاه هایی که در آن آموزش به زبان ترکی است:
اتباع ترکیه: 80 - 250 USD
اتباع خارجی: 240 - 750 USD
ب) دانشگاه هایی که در آن آموزش به زبان انگلیسی است:
اتباع ترکیه: 150 دلار - 500 دلار
اتباع خارجی: 450 USD - 1500 USD
2. دانشگاه های خصوصی
5.000-15.000 USD

 ● مقطع کارشناسی ارشد
1. دانشگاه های دولتی:
الف) دانشگاه هایی که در آن آموزش به زبان ترکی است:
اتباع ترکیه: 100 - 200 USD
اتباع خارجی: 300 - 600 USD
ب) دانشگاه ها که در آن متوسط آموزش زبان انگلیسی است:
اتباع ترکیه: 200 - 300 USD
اتباع خارجی: 600 - 900 USD

2. دانشگاه های خصوصی:
5.000-20.000 USD
اتباع جمهوری های ترک زبان (آذربایجان، Bashkortostan، بوسنی و هرزگوین، داغستان، کاراچای Cherkessia، قزاقستان، قرقیزستان، مقدونیه، مغولستان، مولدووا، نخجوان، ازبکستان، تاجیکستان، تاتارستان، ترکمنستان، و اوکراین) شهریه خود در دانشگاههای دولتی را به میزان اتباع ترکیه پرداخت می نمایند.

  هزینه های زندگی
شکی نیست که ترکیه محل مناسبی برای لذت بردن از آموزش و زندگی با کیفیت است. در مقایسه با کشور های مشابه ترکیه با توجه به سطح آموزشی و زندگی بسیار انتخاب بهتری است.

 ● برآورد هزینه زندگی
به طور متوسط دانشجوی خارجی در ترکیه در مورد محل اقامت، غذا، لباس، سرگرمی، حمل و نقل و تلفن 400-500 دلار در یک ماه هزینه خواهد داشت. هزینه کتاب ها و هزینه های اداری حدود 100-150 دلار در هر ترم است. به یاد داشته باشید، هر چند، که این رقم بستگی به محل، شیوه زندگی و دروس انتخاب شده دارد، اما شما باید به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد هزینه های زندگی از دانشگاه خود به طور مستقیم باشید.

  هزینه های عمومی در هر ترم
مسکن: 1،500 - 2،000 USD (از جمله سپرده اتاق)
غذا: 1،100 دلار
حمل و نقل: 300 دلار
کتاب: 150 دلار

  کمک های مالی و بورس های تحصیلی
دولت ترکیه، طبق سیاست خارجی فعلی خود، فعالانه به دنبال ترویج و افزایش تعداد دانشجویان خارجی تحصیل در مؤسسات آموزش عالی ترکیه، هدف قرار دادن اتباع کشورهای آسیای مرکزی، آفریقا، خاور میانه و اروپای شرقی به طور خاص است. بنابراین دولت ترکیه متعهد به ارائه کمک هزینه تحصیلی و کمک در پیدا کردن فرصت های دیگر تامین منابع مالی برای افزایش تعداد دانشجویان بین المللی در این کشور شده است. از سال 1992، تعداد دانشجویان بین المللی که به نوعی کمک های مالی را دریافت کرده اند، به 15،000 نفر افزایش یافته است. در سال 2011-2012 دانشگاهی به تنهایی، 3،600 کمک هزینه تحصیلی برای دانشجویان بین المللی در نظر گرفته شده است.
بورس های تحصیلی به متقاضیان موفق بر اساس بالاترین نمرات به دست آمده در امتحانات بین المللی یا ملی و یا نمرات مقطع کارشناسی تعلق می گیرد. بورسیه ها مربوط به پرداخت شهریه برای آموزش می باشد. بنابراین، خود دانشجویان مسئول فراهم کردن محل اقامت، زندگی و سایر هزینه های خود هستند.
بیشتر بورس های تحصیلی موجود در ترکیه و کمک هزینه تحصیلی دولت، تنها به اتباع ترک و یا دانش آموزان از کشورهای ترک باز یا افریقایی تعلق می گیرد.

به دست آوردن یک بورس تحصیلی در دانشگاه ترکیه برای دانش آموزان از ایران دشوار است مگر در موارد استثنایی که داوطلب واجد شرایط خاصی باشد که در مورد اتباع سایر کشور ها کمتر دیده می شود.

 ●
بورس شایستگی تحصیلی:
بسیاری از دانشگاههای خصوصی و برخی از دانشگاه های دولتی به کسانی با سوابق دانشگاهی برجسته در یک دوره تحصیلی در دانشگاهی که ثبت نام کرده اند بورسیه اعطا می نمایند. تعیین این بورسیه دارای شرایط خاصی است که توسط هر دانشگاه تعیین می گردد و به اداره روابط بین الملل دانشگاه اعلام می گردد.


 

کلیه حقوق این سایت نزد موسسه  آرمان معمار پایتخت محفوظ است. هرگونه کپی برداری از مطالب سایت پیگرد قانونی خواهد داشت.